Вартість опалення будинку від альтернативних джерел

На скільки зросте вартість оплати опалення в рік і чи варто відмовлятися від газу заради альтернативних джерел енергії повідомляє ecotown

Назад до дров

Стара добра дров'яна піч – це один з найнадійніших джерел тепла у вашому домі. Та й у багатьох сільських будинках вони залишилися. Тому, навіть якщо у вас є газ, можете його економити шляхом протопки печі хоча б раз на добу.

Якщо у вас піч викладена хорошою вогнетривкою цеглою, та ще й з товстими стінами, то тепло вони триматимуть довго. Маса каменів в кілька тонн хоч і довго прогрівається, але так само довго і остигає. Якщо ж вам потрібне швидке тепло, то дивіться в бік сучасних камінних топок. Вони починають гріти практично відразу після того, як ви розвели вогонь. Найбільш «просунуті» з них мають режим тління, який дозволяє оберемку дров повільно горіти протягом 4-5 годин.

Цей варіант може бути вигідний тим, хто перевищує споживання газу зовсім небагато і хоче заощадити, перейшовши в розряд більш економних споживачів, які платять менше.

Підключення: від 5000 грн.

Автоматизуємо систему опалення

Якщо ви буваєте в будинку не цілодобово, то для економії газу або електрики можна використовувати систему автоматизації опалення. Особливо ефективна вона в будинках, виконаних за каркасною технологією, де не потрібно прогрівати стіни.

Наприклад, котел перестає підтримувати температуру в 21 градус за півгодини до вашого від'їзду вранці. Протягом дня будинок остигає до 10-12 градусів – це станеться, якщо за вікном сильний мороз. Час включення котла можна задавати автоматично або за допомогою відправки СМС. Тобто за годину до виїзду з роботи відправляєте повідомлення, і котел включається, нагріваючи повітря до вашого приїзду до 17-18 градусів.

Вартість такої системи буде залежати від кількості кімнат у вашому будинку і числа радіаторів. Тому розраховують їх в індивідуальному порядку, враховуючи кількість деталей і обсяг робіт по установці.

Підключення: від 3000 грн.

Ставимо твердопаливний котел

Більш «просунутою» системою опалення дровами або вугіллям можна назвати твердопаливні котли. За принципом своєї роботи вони мало чим відрізняються від газових, тільки замість блакитного палива в них використовуються дрова чи вугілля. Правда, і ККД їх дещо менший, ніж у газових аналогів. Якщо газовий котел видає близько 92%, то твердопаливні котли – близько 70%, а піролізні (з дожигом газів) – близько 85%.

При цьому вартість вашого опалення залежатиме від різних параметрів. Наприклад, якщо у вас є доступ до дешевих або безкоштовних дров, то і опалення у вас буде істотно дешевшим. Якщо ж ви топитимете покупними дровами, то кубометр дубових полін обходиться близько 350 гривень. При таких цінах опалення дровами буде на 20-30% дорожче газового за найнижчим тарифом і порівняти з тарифом від 2,5 тисячі кубометрів на рік. Та ще й з попелом щось робити доведеться. Схожі витрати будуть і при топці вугіллям. На 10-20% можна знизити споживання палива при використанні піролізних котлів.

Ціна: від 15 000 грн.

Гріємося від електрики...

Опалювати будинок електрикою дуже складно. Справа в тому, що розрахункова потужність опалення приватного будинку дуже проста – на кожен квадратний метр потрібно 100 Вт енергії. Якщо у вас є будинок площею 100 кв. метрів, то нескладно порахувати, що для опалення електрикою такого будинку потрібно отримувати потужність 10 кВт. Крім того, потрібно ж ще щоб працював холодильник, пральна машина, мікрохвильова піч, праска, бойлер і т.п. речі, від яких ми вже не можемо відмовитися.

Разом, для будинку в 100 квадратних метрів потрібно отримати доступ хоча б до потужності 15 кВт. Більшість же будинків в сільській місцевості мають підключення на 5 кВт. Для того щоб отримати додаткову потужність, потрібно звертатися в місцеву енергокомпанію. Будьте готові до того, що кожен зайвий кіловат обійдеться вам в 1 тисячу доларів. Звичайно, бувають варіанти дорожче, а бувають і дешевше, але середня ціна саме така. Іншими словами, тільки підключення додаткових 10 кВт обійдеться вам приблизно в 10 тисяч доларів.

Тепер давайте порахуємо економіку опалення електроенергією. Тут є кілька варіантів – по-перше, в кожній кімнаті можна поставити електроконвектор. Їх найголовніший мінус – сильно сушать повітря в приміщенні. Зате вони досить недорогі, мобільні і на кожному є можливість регулювати потужність.

Другий варіант – це електричний котел плюс система опалення, як у випадку з газовим котлом. Найбільший плюс електричних систем опалення, що практично вся енергія переходить в тепло, тобто їх ККД прагне до 100%. Мінусом можна назвати вартість кіловат-години. Навіть якщо ви платитимете за бюджетним тарифом в 21,54 копійки за кВт/год, то на опалення будинку в 100 кв. метрів піде понад півтори тисячі гривень на місяць.

Підключення від 100 000 грн.

...І від сонця

Можна ще спробувати використовувати енергію сонця і повісити на дах сонячні батареї. Але ціна кожного вата енергії буде високою. Найдешевший варіант – це садові ліхтарики, на кришці яких встановлюється фотоелемент, а всередині – акумулятор і діодна лампочка. Така система коштує від 25 гривень і застосовується багатьма садівниками, які таким чином позначають садові доріжки в темряві. Правда, навіть влітку, коли активність сонця найбільша, більшість лампочок гасне до середини ночі – заряду акумулятора вистачає не більше ніж на 3-4 години роботи. Якщо ж ви хочете використовувати енергію світла в побуті, то готуйтеся до суттєвих витрат.

«Повністю забезпечити будинок електрикою тільки за рахунок сонячних батарей складно, – говорять нам в одній з компаній, які збирають подібні системи в Україні. – На жаль, у нас немає такої кількості сонячної енергії, як в тій же Греції чи Туреччині. Тому їх використовують в основному як додаткове джерело живлення, якщо вам не вистачає потужності в мережі».

Вартість системи в 80 кВт обійдеться близько 20 тисяч гривень. Маркування 80 кВт позначає, що такий обсяг енергії можна виробити за місяць. У день система виділить 2500-3200 Вт енергії. Багато це чи мало? Якщо батареї повністю зарядяться за день, то ви зможете опалювати електрикою кімнату в 12 квадратних метрів аж ... 2-2,5 години. Або 1 квадратний метр цілодобово. Нескладно порахувати, що для опалення від сонця всіх 100 квадратних метрів знадобиться 100 таких установок.

Вартість – 20 тисяч грн. за кожні 100 Вт/год

Монтуємо вітрогенератора

Ще один дивовижний спосіб отримання дешевої енергії – це установка вітрогенератора. По суті, це щогла висотою від 7 до 30 метрів, на яку кріпиться пропелер. Під дією вітру він крутиться і виробляє електрику в генераторі. Цією електрикою можна користуватися відразу або запасати її в акумуляторах.

Здавалося б, куди простіше? Поставив собі такий пристрій на ділянці – і користуйся дармовою електрикою. Все б було так, якби не кілька "але". По-перше, ціна всієї системи. Наприклад, вартість генератора всього на 2 кіловати починається від 6 тисяч доларів. Другий важливий момент – це шум, який виробляють обертові гвинти. Якщо у вас є сусіди, то їм ці звуки можуть не сподобатися і вас просто змусять демонтувати установку. Ну і нарешті – вам потрібна постійна наявність вітру саме там, де стоїть ваш будинок.

Ціна: від 70 тис. грн.

Використовуємо енергію землі

Ще одним модною альтернативою по заміщенню газового опалення стали так звані теплові насоси. По суті це холодильник навпаки. Якщо в холодильній машині основною метою є виробництво холоду шляхом відбору теплоти з будь-якого обсягу випарником, а конденсатор здійснює скидання теплоти в навколишнє середовище, то в тепловому насосі картина зворотна.

Хтось запитає: де ж брати тепло взимку? Відповідь проста – в землі. Ні для кого не секрет, що грунт взимку промерзає не більш ніж на 1,5 метра. Якщо копнути нижче, то там порода має стабільну плюсову температуру взимку і влітку. Ось це тепло Землі і відбирають теплові насоси.

Варіантів пристрою теплообмінника безліч. Труби, по яких буде текти теплоносій, можуть закопувати вертикально або горизонтально в грунт, іноді укладати на дно водойми, де температура завжди вище нуля.

Найбільший недолік цього виду опалення – його дорожнеча. Ми звернулися в одну з компаній, яка займається таким обладнанням, попросивши розрахувати вартість опалення будинку в 100 квадратних метрів, і нам виставили значний рахунок.

«Сам насос коштує близько 6 тисяч євро, ще тисячу євро ми беремо за його установку разом з усіма необхідними матеріалами, і близько 1,5 тисячі євро вам обійдеться буріння свердловин,– пояснили нам в компанії. – Разом така система обійдеться мінімум в 8,5 тисячі євро. Зараз у зв'язку з коливаннями курсу ми можемо робити невеликі знижки, але домовлятися можна, тільки виходячи з обсягу робіт».

    

Home