В Данії збудували новітню хвильову електростанцію

Незвичайний спосіб генерації хвильової енергії пропонує датська компанія Wavestar. Вона розробила морську машину c плавучими буями на балках, які приводяться в рух завдяки кінетичній енергії хвиль і перетворюють її на «чисту» електрику, пише ecotown. 

Концепція була винайдена ентузіастами вітрильного спорту Нільсом і Кельдом Хансенами (Niels and Keld Hansen) в 2000 році. Завдання полягало в тому, щоб створити регулярне вироблення енергії з океану за рахунок набігаючих хвиль з інтервалом 5-10 секунд. Це було реалізовано за допомогою ряду напівзанурених буїв, які піднімаються і опускаються відповідно до рухів води, забезпечуючи безперервне виробництво електроенергії.

Компанія Wave Star Energy зараз тестує експериментальну електростанцію в Північному морі біля мису Ханстхольм на північному заході Данії. Хвильова електростанція розташована в морі в 300 метрах від берега, там, де закінчується портовий пірс, і пов'язана з ним коротким пішохідним містком, що забезпечує обслуговуючому персоналу вільний доступ в будь-який час.

Установка WaveStar перетворює кінетичну енергію хвиль в електрику за рахунок поплавців, які піднімаються і опускаються вгору і вниз по мірі руху хвиль. Поплавці кріпляться за допомогою рухомих балансирів, розміщених на платформі, опори якої закріплені на морському дні. Рух поплавців передається через гідравлічні поршні на обертається генератор, який і виробляє електроенергію.

Кожен округлий поплавок має в діаметрі близько 5 метрів і виготовлений зі скловолокна. Одна модульна платформа може включати до 20 рухомих буїв. У робочому положенні вони опущені на воду і розгойдуються хвилями, що змушує важелі, прикріплені до поплавців, переміщатися вгору-вниз. Кожен з важелів з'єднаний з гідравлічним циліндром, і через них рух поплавців передається на вал електричного генератора.

На сьогоднішній день прототип являє собою тільки один модуль експериментальної хвильової електростанції потужністю 500 кВт. При необхідності збільшити продуктивність станції, можна додавши відповідну кількість модулів. Для оптимальної роботи установки висота хвилі не повинна перевищувати 2,5 метра. Якщо ж вона досягає 3 метрів і більше, то поплавці піднімаються над водою для запобігання ушкоджень. У разі шторму вся платформа електростанції здатна підніматися на висоту до 10 метрів.

Є у цієї концепції і свій недолік – подібна установка призначена для встановлення в прибережних зонах глибиною не більше 7 метрів. Однак в одній тільки Європі місць, придатних для монтажу установок WaveStar, вистачає – крім Данії, вони є в Португалії, Шотландії, Франції та Ірландії.

    

Home