Сонячна енергія. Новий рекорд з ККД у Швейцарії

Сонячні комірки з гнучких матеріалів дозволять покривати генеруючої поверхнею структури будь-якої форми, що значно розширить сферу використання сонячних панелей. Крім того, виробництво рулонних способом значно здешевить випуск панелей. Гнучкі панелі вже існують, але їх ККД залишав бажати кращого. Але тепер впритул до вирішення цієї проблеми підійшли вчені зі Швейцарії.

Источник изображения: EMPA

Джерело зображення: EMPA

    Як повідомляє newatlas, дослідники з Швейцарських федеральних лабораторій матеріалознавства і технології (EMPA) представили гнучкий сонячний елемент на основі так званого CIGS-з'єднання з рекордною ефективністю 21,38%. Попереднє досягнення вчених - це CIGS-осередок з ККД 20,8%. Різниця є невеликий, але швейцарці понад два десятки років наполегливо рухаються вперед.

    Сонячні панелі на основі CIGS - це напівпровідник, який складається з міді, індію, галію та селену. Цей тип сонячних батарей виконаний за плівковою технологією, але в порівнянні з панелями з телуриду кадмію має більш високу ефективність. Найперший осередок CIGS була створена в EMPA в 1999 році і мала ККД на рівні 12,8%. У 2005 році вчені підняли ефективність осередку до 14,1%, а ще через п'ять років - до 17,6%. У 2011 році ККД вдалося збільшити до 18,7% і 20,4% в 2013 році. Ще через 6 років ККД змогли збільшити до 20,8%. Довгий шлях, який сьогодні наблизив ефективність CIGS-осередків до показників кращих масових кремнієвих (кристалічних) панелей.

  Черговий крок вперед стався завдяки вдосконаленню технології низькотемпературного спільного випаровування матеріалів для вирощування напівпровідникової плівки поверх тонкого полімерного шару. Нова установка складу плівки і лужних легуючих добавок дозволила ще трохи поліпшити ефективність гнучкого фотоелектричного елемента, що було підтверджено незалежним тестуванням, проведеним вченими з німецького Інституту сонячних енергетичних систем Фраунгофера.

  Новий елемент зберігав ККД 21,38% незмінним протягом декількох місяців тестування, але це бачиться хорошим доказом надійності технології, хоча про комерційне виробництво мова поки не йде і навряд чи це питання найближчого часу.

 
 
 
 
 
 

 

    

Home