Початок кінця: викопне паливо програло гонку поновлюваним джерелам енергії

Назад дороги немає. Гонка за поновлювані джерела енергії досягла поворотного моменту. У всьому світі щорічний приріст споживання відновлюваних джерел став більший, ніж сумарний приріст використання вугілля, газу і нафти.

Зсув стався в 2013 році, коли до світового енергоспоживання було додано 143 гігават поновлюваних енергосистем. Той же показник для нових енергостанцій, що працюють на викопному паливі, склав 141 гігават. Ці дані були представлені на саміті Bloomberg New Energy Finance в Нью-Йорку. І цей показник за оцінками фахівців до 2030 року буде майже в п'ять разів вище.

увеличение выработки электричества

Збільшення виробничих потужностей з вироблення електроенергії.

«Глобальна енергосистема переходить на чисту енергетику, — говорить у своїй доповіді засновник BNEF Майкл Либрих. — Незважаючи на зміни цін нафти і газу, очікується масштабна експансія відновлюваних джерел, яка перекриє використання викопного палива».

Сонячна та вітрова енергії постійно дешевшають, і зараз вони вартують або стільки ж, або дешевше електроенергії, видобутої з традиційних джерел. Згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства, сонячна енергія складає поки лише близько 1% від глобальних обсягів споживаної електроенергії щорічно. Разом з тим, вона може стати головним джерелом електроенергії до 2050 року. Питання тепер не в тому чи перейдемо ми на чисту енергію, а в тому, скільки часу це займе. 

    

Home