Найбільша в світі берегова вітротурбіна

У Нідерландах запустили сухопутну вітрову турбіну Cypress потужністю 5,3 МВт. 

Найбільшу і найпотужнішу у світі вітроенергетичну установку ввела в експлуатацію компанія General Electric, передає ecotown.  

    Електроенергії згенерованої ВЕУ вистачить, аби забезпечити близько 5000 домогосподарств. Перша 158-метрова турбіна Cypress потужністю 4,8 МВт була представлена восени 2017 року. В ній GE вперше для турбін такого розміру випробувала технологію збірних лопатей, розмір яких зазвичай не дозволяє доставити їх на місце збірки. З кожним додатковим метром довжини логістика стає все складніше. 

    У ВЕУ потужністю 5,3 МВт оптимізували віддачу при тихому і помірному вітрі, характерному для суші, збільшивши вироблення без зміни розміру 77-метрових карбонових лопатей. На прийнятному рівні залишився і рівень шуму - важливий параметр для вітрових парків на суші. Хоча поки Cypress називають прототипом, в GE підкреслюють, що при розробці орієнтувалися на побажання трьох десятків своїх найбільших клієнтів і незабаром запропонують комерційну версію. Наразі ВЕУ Cypress входить у трійку морських вітряків-гігантів за розміром і в десятку - за продуктивністю. Примітно, що до кінця 2019 року GE має намір про підготувати турбіну і платформу під морську версію Cypress.

    

Home