Заборона використання ламп розжарювання

Багато країн у світі давно перейшли від ламп розжарювання до енергозберігаючих чи екологічних ламп. Україна зобов"язана імплементувати європейські норми щодо енергозбереження, у тому числі - прийняти законодавство щодо заміни ламп розжарювання на енергозберігаючі. Є навіть розроблений за сприяння ПРООН законопроект №3245 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення енергоефективності в освітленні)».

Цей законопроект здатний не лише гармонізувати з правом ЄС Закон України «Про енергозбереження»; (із європейськими профільними Директивами та Регламентами у сфері енергоефективності, в першу чергу, із рамковою Директивою 27/2012 року.), але і значно скоротити використання коштів Державного та місцевих бюджетів, передбачених на оплату електроенергії.

Проте, в силу різних причин цей законопроект торпедують. То лоббі виробника ламп розжарювання, то бюрократи від ЖКГ, то він раптом стає "не прохідним" у ВР. Чому? Мені абсолютно все рівно хто є формальним автором цього законопроекту з нардепів! Мене цікавить коли в системі ЖКГ відбудеться заміна ламп.

На карті зображені країни, які мають законодавство щодо енергозберігаючих ламп.

джерело: site.ua

    

Home