Термін служби сонячних панелей

Сонячні батареї були випробувані в польових умовах на багатьох установках. Практика показала, що термін служби сонячних батарей перевищує 20 років. Фотоелектричні станції, що працюють в Європі і США близько 25 років, показали зниження потужності модулів приблизно на 10%. Таким чином, можна говорити про реальний термін служби сонячних монокристалічних модулів 30 і більше років. Полікристалічні модулі зазвичай працюють 20 і більше років. Модулі з аморфного кремнію (тонкоплівкові, або гнучкі) мають термін служби від 7 (перше покоління тонкоплівкових технологій) до 20 (друге покоління тонкоплівкових технологій) років. Більш того, тонкоплівкові модулі зазвичай втрачають від 10 до 40% потужності в перші 2 роки експлуатації. Тому, близько 90% ринку фотоелектричних модулів в даний час складають кристалічні кремнієві модулі.

Інші компоненти системи мають різні терміни служби: акумуляторні батареї мають термін служби від 2 до 15 років, а силова електроніка - від 5 до 20 років.

Багато виробників дають гарантію на свої модулі на період від 10 до 25 років. При цьому вони гарантують, що потужність модулів знизиться не більше, ніж на 10%. Гарантія на механічні пошкодження дається зазвичай на термін від 1 до 5 років.

Найбільш багатим досвідом експлуатації володіють кристалічні модулі. Їх почали встановлювати ще в 50-х роках минулого століття, а масове використання почалося в кінці 1970-х. Тому саме про довговічність таких модулів вже можна робити якісь висновки.

Розрахунковий термін служби кристалічних модулів зазвичай 30 років. Виробники роблять прискорені тести по експлуатації модуля для того, щоб оцінити його реальний термін служби. Самі сонячні елементи, які використовуються в сонячних модулях, мають практично необмежений термін служби і показують відсутність деградації після десятків років експлуатації. Однак, виробіток модулів з часом падає. Це результат двох основних чинників - поступове руйнування плівки, використовуваної для герметизації модуля (зазвичай використовується етиленвінілацетатна плівка - ethylene vinyl acetate; EVA) і руйнування задньої поверхні модуля (зазвичай полівінілфосфатная плівка), а також поступове помутніння прошарку з EVA плівки, розташованої між склом і сонячними елементами.


Герметик модуля захищає сонячні елементи і внутрішні електричні модулі від впливу вологи. Так як практично неможливо повністю захистити елементи від вологи, модулі насправді "дихають", але це вкрай важко помітити. Волога, що потрапила всередину, виводиться назовні днем, коли температура модуля зростає. Сонячне світло поступово руйнує герметизуючі елементи за рахунок ультрафіолетового випромінювання, і вони стають менш еластичними і більш податливими на механічні дії. Згодом, це призводить до погіршення захисту модуля від вологи. Волога, що потрапила всередину модуля, веде до корозії електричних з'єднань, збільшення опору в місці корозії, перегріву і руйнування контакту або до зменшення вихідної напруги модуля.

Другий фактор, що зменшує вироблення модуля - це поступове зменшення прозорості плівки між склом і елементами. Це зменшення не помітно неозброєним оком, але веде до зниження потужності модуля за рахунок того, що менше світла потрапляє на сонячні елементи.

Максимальне погіршення зазвичай гарантується виробниками на рівні не більше 20% за 25 років. Однак вимірювання, проведені на реально працюючих з 1980 років модулів показують, що їх вироблення зменшилась не більше, ніж на 10%. Дуже багато з цих модулів і досі працюють із заявленими при виробництві параметрами (тобто немає деградації). Тому можна сміливо говорити, що модулі будуть працювати не менше 20 років, і з високою ймовірністю забезпечать високі показники і через 30 років з моменту початку роботи.

    

Home