Найтонші в світі сонячні панелі

Вчені з Інституту науки і техніки в Кванджу (Південна Корея) створили найтоншу в світі фотоелектричну панель. Як зазначають розробники у журналі Applied Physics Letters, гнучкі і міцні нові сонячні панелі, які обгортаються навіть навколо звичайного олівця, можна буде використовувати в абсолютно нових областях, передає ecotown.com.ua

Надтонкі енергоємні пристрої інженери виготовили з арсеніду галію. Клітинки друкували прямо на гнучку підкладку без застосування зв'язуючого шару, який збільшував би товщину матеріалу. Елементи з'єднували з електродами на підкладці методом "холодного зварювання": прикладаючи тиск при температурі 170 °C і розплавляючи верхній шар фоторезисту, що діє як тимчасовий сполучний агент. Потім фоторезист видаляли, залишаючи з'єднання металу з металом. 

Нижній металевий шар також служить відбивачем, який повертає у сонячний елемент вислизаючі фотони. Примітно, що у ефективності перетворення сонячної енергії в електрику найтонша в світі фотоелектрична панель не поступається більш товстим аналогам. Випробування на вигин продемонструвало, що таку сонячну батарею можна змотувати у рулон діаметром 1,4 мм. 

Розроблений корейськими вченими метод друку дозволяє переносити надтонкі сонячні батареї на скло або тканину. Тим самим фотоелементи можна буде використовувати в гаджетах майбутнього, наприклад, в браслетах, які будуть живити розумні годинники, та у одязі. 

    

Home