НАЙБІЛЬШІ ОБ'ЄКТИ ЗЕЛЕНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ

Великі потужності окремих об'єктів були основою для АЕС та ТЕС. Сьогодення диктує нові умови а також можливості для використання відновлювальних джерел енергії, котрі у окремих випадках перевершили свої показники по потужностях "традиційних" джерел енергії.

Вашій увазі пропонується найбільші діючі електростанції, що працюють за допомогою нетрадиційних джерел енергії.

Гідроелектростанція «Три ущелини» (22,5 ГВт), Китай

«Три ущелини» - це найбільша ГЕС у світі, що побила декілька світових рекордів. Найбільша гідроспоруда, розташована в гирлі річки Янцзи, була побудована для виконання трьох головних функцій - вироблення електричної енергії, боротьби з повенями, а також для поліпшення умов судноплавства. Зведення даного об'єкту почалося в 1994 році, а через дев'ять років станція почала виробляти першу електрику. У липні 2012 року всі будівельні роботи завершилися, після чого найбільша ГЕС у світі була офіційно введена в експлуатацію.

У висоту гребля досягає 185 метрів і має можливість щомиті пропускати 116 тисяч метрів кубічних води. Загальна кількість гідроагрегатів дорівнює тридцяти чотирьом. При цьому потужність кожного з тридцяти двох становить 700 мегават, а двох, що залишилися (вони використовуються для власних потреб об'єкта) - 50 мегават. Сумарна потужність «Трьох ущелин» становить 22,5 гигаватта. Що стосується вироблення електричної енергії, то найбільша ГЕС щорічно має можливість виробляти близько ста мільярдів кіловат-годин.

Вітропарк «Ганьсу» (12,7 ГВт), Китай

В китайській провінції Ганьсу, розташований найбільший наземний вітроенергетичний комплекс у світі. Загальна встановлена потужність більше шісти десятків вітроустановок становить 12,77 ГВт. Для порівняння, показник найбільш потужної АЕС - японської «Касівадзакі-Каріва» (зупинена після аварії на АЕС «Фукусіма») - складає 8,21 ГВт. За 2016 рік ВЕС «Ганьсу» сгенерувала 13,6 ГВт-год. електроенергії. Причому до 2020 р. планується збільшеня своїх потужностей до 20 ГВт.

Гідроакумулююча електростанція Bath County (3 ГВт), США

Найбільша гідроакумулююча електростанція (ГАЕС) в сіті Bath County потужністю більше 3 ГВт знаходиться в американському штаті Вірджинія. Енергії, яку ця станція може "запасти" за рахунок накопичення води у своїх резервуарах, достатньо для того, щоб забезпечити електроенергією місто чисельністю населення у 3 млн людей. ГАЕС вирівнює навантаження енергомережі у години час-пік. Наповнення верхнього басейну станції здійснюється в нічний час, коли електроенергія дешевша та є у надлишку. Лише за 5 годин накопичення води в резервуарах станція отримує можливість виробити енергію, яку можна порівняти з сумарною генерацією 21,4 млн. автомобільних акумуляторів.

Сонячна станція (фотоелектрична) «Луньянся Дем Солар Парк» (850 МВт), Китай

 

Потужність: 850 МВт. Перша черга проекту 320 МВт була завершена в кінці 2013 року, а друга черга - 530 МВт в кінці 2015 року. Загальна площа 23 квадратних кілометри, на якій розміщено 4 млн. сонячних панелей. Сонячна електростанція інтегрована з гідроелектростанцією. Парк з'єднано з однією гідравлічною турбіною, які автоматично регулюють потужність для врівноваження змінного навантаження від сонячної електростанції перед передачею електроенергії в енергомережу. Такі рішення нівелюють проблеми, пов'язані зі змінною сонячної генерації, допомагаючи економити воду.

Електростанція Ironbridge на біомасі (740 МВт), Велика Британія

До 2012 року найбільша біоенергетична електростанція Ironbridge, працювала на вугіллі. Вона складається з двох енергоблоків, що спалюють пелети. Тому варто уточнити, що рекордна потужність (3,96 МВт) серед станцій, що використовують пелети, належить британській Drax в Північному Йоркширі, проте паралельно з біомасою вона спалює також і вугілля.
До переходу на поновлюване паливо потужність ТЕС Ironbridge становила 1 ГВт, але після модернізації обладнання показник знизився до 740 МВт. У 2014 році потужність була знову зменшена - до 370 МВт - внаслідок припинення роботи одного з енергоблоків. Так, виявилося, що, незважаючи на приналежність до об'єктів «зеленої» енергетики, обсяги викидів парникових газів в процесі її роботи виявилися надмірно великими, за даними європейських регуляторів. У 2017 році біо-ТЕС Ironbridge планують закрити.

 

Морскій вітропарк London Array (630 МВт), Велика Британія

«London Array є найбільшим вітропарком у світі, потужність якого становить 630 МВт, що достатньо для забезпечення енергією 470 тис. будинків. Проект також може скоротити щорічні викиди СО2 в атмосферу на 925 тис. тонн, що можна порівняти з викидами 300 тис. легкових автомобілів. Компанія Siemens встановила 175 вітрових турбін, діаметр ротора кожної з яких становить 120 метрів, а потужність - 3,6 МВт. Також компанія забезпечила технічне з'єднання однієї підстанції на суші і двох морських підстанцій в Північному морі.

Сонячна геотермальна електростанція Ivanpah Solar Electric Generating System (392 МВт)/Каліфорнія/США

Станція Ivanpah Solar розташована в пустелі Мохаве. Її будівництво велось близько 3-х років та коштувало 2 млрд. 200млн. доларів. Станція виробляє абсолютно чисту енергію, без необхідності спалювання будь якого викопного палива. Сонячна енергія використовується станцією навіть після заходу сонця. Секрет безперебійної роботи геліоустановки в трьох башнях, що оточені тисячами дзеркал. Станція складається з 173 000 таких геліостатів. Висота кожної вежі 148 метрів . На вершині встановлених веж знаходяться котли з рідиною, яка внаслідок нагріву сонячними променями, які направляються дзеркалами, перетворюється в пару. Температура в котлах може підніматись до 700 грд.С.

 

Припливна електростанція Sihwa Lake Tidal (254 МВт), Південна Корея

Південнокорейська станція Sihwa Lake Tidal Power Station, розташована у штучно створеній затоці Жовтого моря (в районі міста Ансан, 40 км від Сеула). Об'єкт був запущений в 2011 році, і з тих пір залишається найпотужнішим у своєму класі. Встановлена потужність Сихвинскої станції склала 254 МВт, кількість енергії, що виробляється за рік - 550 ГВт-год. Такого об'єму генерації вистачить на забезпечення енергопотреб міста з населенням 500 тис. чоловік. Реалізація проекту коштувала $1,03 млрд. В цьому ж регіоні в найближчі роки планується запуск ще трьох припливних станцій загальною потужністю 2,2 ГВт.

Геотермальна електростанція Olkaria IV (140 МВт), Кенія

У Кенії, ще у 2014 р. запустили найбільшу в світі геотермальну електростанцію Олкарія IV. Її потужність становить 140 МВт. Вулканічний район Олкарія має геотермальний потенціал в 2000 МВт, що в два рази перевищує потреби країни. А в цілому зона Великого африканського розлому, що простягся на 4840 км через північно-східний «кут» Африканського континенту, багата геотермальними ресурсами, здатними забезпечити країни Східної Африки екологічно чистою енергією. За оцінками ісландських фахівців з геотермальної енергетики, видобувні запаси гарячих підземних вод в надрах самої лише Ефіопії достатні для виробництва 1000 Мвт енергії.

 

Хвильова станція Mutriku Breakwater (300 кВт), Іспанія

Станція Mutriku Breakwater потужністю 300 кВт, що виробляє енергію за рахунок коливань хвиль, на іспанському узбережжі Біскайської затоки (Атлантичний океан), була запущена в 2011 році. В даний час електростанція оснащена 16 турбінами, змонтованими за проектом більшого за своїми розмірами об'єкта, який працював на силі хвиль - британської Islay Limpet потужністю 500 кВт, закритій з економічних причин у 2013 році. Історичний же рекорд по потужності серед приливних станцій належав португальської Agucadoura Wave Farm (2,25 МВт). Її робота була припинена з технічних і фінансових причин в 2008 році, всього через кілька місяців після запуску.

 

    

Home