Де в світі досягли 100% відновлюваної енергії?

У 2015-му році, кілька держав і регіонів оголосили про масштабне збільшення екологічно чистого виробництва енергії, а деякі з них про повний перехід на відновлювані джерела енергії. Однак досягти прогресу, який ще декілька років тому здавався неможливим, вдалося лише кільком країнам у всьому світі. У більшості ж країн такі досягнення досі здаються неймовірними.

Але навіть це є дуже значним зсувом в порівнянні з періодом, що наступив після фінансової кризи 2008 року, коли багато поновлюваних джерел енергії навіть не розглядалися і сприймалися як неприступні через свою дорожнечу.

Регіони, що виробляють найбільше енергії з відновлюваних джерел (100% споживання), як правило, об'єднують два фактори: особливі природні ресурси і порівняно невелика кількість населення. Що стосується інших, хоч вони ще не досягли 100%, але роблять вражаючі кроки в цьому напрямку.

Коста-Ріка

Коста-Ріка ― країна з невеликою територією і чисельністю населення. Більшість жителів відносно бідні, а використання енергії в домашньому господарстві є дуже низьким. В основному економіка країни залежить від туризму і сільського господарства, а не від таких галузей, які споживають електроенергію цілодобово, як наприклад, виробництво.

Здатність країни відмовитися від викопного палива в 2015 році обумовлена швидше вдалим збігом обставин, оскільки більшість електроенергії в країні виробляється гідроелектростанціями, і завдяки зливам ці станції змогли поставити більше енергії, ніж зазвичай.

Коста-Ріка також має деякі інші природні переваги ― країна переповнена вулканами і може почати використовувати геотермальну енергію.

Данія (іноді)

Будучи лідером в області вітрової енергетики, Данія виробляє достатню кількість енергії, щоб забезпечити потреби 40% населення, що досить незвично для настільки розвиненої країни з високим рівнем енергоспоживанням.

Однак Данія також уособлює і «періодичний» характер поновлюваних джерел енергії, що може викликати деякі складності включення в мережу, яка розрахована на більш стійкі і надійні енергетичні потоки. Так, в 2015 році в особливо вітряні дні, Данія виробляла цілих140% від своїх власних потреб. Надлишок експортується, але тільки тоді, коли це можливо.

Нижня Австрія

У 2015 році одна з 9 федеральних земель Австрії оголосила про досягнення рівня вироблення 100% відновлюваної енергії здебільшого шляхом використання течії Дунаю. В даний час ця частина Австрії не використовує вуглеводні для вироблення електроенергії. У порівнянні з багатьма європейськими сусідами решта країни також досягла непоганого рівня.

Норвегія і Ісландія

Природні ресурси допомогли цим двом країнам досягти майже 100% відновлюваної енергії ще багато років тому. Ісландія ― в основному за рахунок геотермального тепла, Норвегія ― за рахунок гідроенергетика.

Острови

Острівні держави є одними з найбільш вразливих до зміни клімату, однак їх географія робить використання відновлюваних джерел енергії очевидним вибором. Їх навколишні водні ресурси можуть бути використані для виробництва електроенергії, зокрема, енергія океану і прибережного вітру, в той час як альтернативи не великі: електростанції, імпортне паливо і дорогі підводні кабелі.

Токелау ― територія під управлінням Нової Зеландії, до складу якої входять лише три невеликих острови розташованих в Тихому океані на північний схід від Самоа, ще у 2012 році замінила дизельну енергетичну систему на сонячну, а Оркнейські острови, на яких розташовується європейський Центр морських досліджень, в даний час виробляють понад 100% від своїх енергетичних потреб.

Німеччина

Хоч Німеччина і не досягла 100% вона, безумовно, заслуговує на увагу. У минулому році середня частка поновлюваних джерел енергії в країні склала 33%. У першій половині 2014 року цей показник становив 31%.

У найсприятливіший день 2015 року, Німеччина виробила 78% від загального обсягу потреб в електроенергії з поновлюваних джерел енергії, а в 2016-му досягла нового максимуму ― 87%. Таких результатів вдалося досягти завдяки масштабній програмі будівництва і великим інвестиціям, спрямованим на відмову від викопного і ядерного палива. До 2050-го року Німеччина планує наростити рівень вироблення електроенергії з поновлюваних джерел до 100% споживаної потужності.

ТОП-5 країн ЄС з відновлюваних джерел енергії

ТОП-5 стран ЕС по возобновляемым источникам энергии

Поки що, найкращим роком для поновлюваних джерел енергії став саме 2015 рік. Однак тенденція продовжує набирати обертів, а угода, досягнута учасниками конференції COP21 (Paris Climate Conference), має відкрити шлях для набагато більших вкладень в поновлювані джерела енергії, особливо у багатих країнах.

джерело: slavpeople

    

Home