Альтернативна енергетика "наберає обертів"

Восьмого травня Німеччина встановила рекорд - в цей сонячний та вітряний день поновлювані джерела забезпечили 87% споживаної енергії (55 ГВт з 63 ГВт).

Через це ціни на електроенергію впали настільки, що стали від'ємними. Німеччина виявилася не зовсім готова до такого прориву. У той час як газові електростанції були зупинені через надлишок енергії, атомні та вугільні продовжували працювати собі в збиток. Подібні труднощі в сукупності з тим, що в цілому альтернативна енергетика сильно залежить від постійно мінливих погодних умов, підживлюють критику на її адресу. Скептики кажуть, що через це поновлювані джерела енергії приречені лише частково забезпечувати нас електроенергією, і це спірна думка. Вітер дійсно дме не завжди, але це не означає, що в інших місцях його немає - отже, необхідно побудувати велику мережу вітряних електростанцій.

Німеччина обіцяє повністю перейти на відновлювані джерела енергії до 2050 року. Вона не єдина в цьому прагненні. Є країни, які вже це зробили, наприклад Ісландія, Парагвай або Норвегія, забезпечують свої внутрішні потреби за рахунок енергії від альтернативних джерел і при цьому є одними з найбільших в світі експортерів нафти і газу. У березні 2015 року Коста-Ріка оголосила, що протягом 75 днів жила тільки на альтернативній енергетиці через затяжні зливи. В один з липневих днів у 2015 році 140% споживаної електроенергії в Данії забезпечили вітряні електростанції. До речі, «зайву» електроенергію країна тоді експортувала до Німеччини, Норвегії та Швеції. У листопаді минулого року глава федеративної землі Нижня Австрія сказав, що завдяки енергії від ГЕС на Дунаї, а також інших альтернативних джерел провінція більш не потребує роботи вугільних електростанцій. Перемога поновлюваних джерел енергії над копалинами в цих країнах стала можливою завдяки поєднанню двох факторів: багатих природних ресурсів і невеликій кількості населення.

2015 рік був найуспішнішим для відновлюваної енергетики. Вона отримала небувалу кількість інвестицій, які в два рази перевищили вкладення в викопні джерела енергії, писало агентство Bloomberg. Більш того, серед її інвесторів тепер значаться і великі нафтові компанії: 9 травня французька Total SA, яка вже має пакет акцій компанії-виробника сонячних батарей SunPower Corp., оголосила, що уклала угоду на $ 1,1 млрд з іншим виробником батарей, Saft Groupe. Крім цього, тепер нафтова компанія Exxon Mobil Corp. разом з FuelCell Energy Inc. буде працювати над скороченням викидів парникових газів від електростанцій.

Історія інвестицій нафтових компаній в чисту енергетику йде корінням ще в 1970-ті роки. Однак, як сказав аналітик ClearView Energy Partners Тімоті Фокс, поки ще рано судити про те, чи є приклад Exxon Mobil і Total SA ознакою загальної тенденції серед нафтових компаній. Можливо, це лише спроба перестрахуватися на випадок, якщо альтернативна енергетика остаточно переможе традиційну.

Альтернативна енергетика продовжує дешевшати і розвиватися, в той час як викопне паливо переживає падіння цін і зниження інвестицій. Починаючи з 1970-х років вартість виробництва сонячної енергії впала в 150 разів. З 2000 року її обсяг встиг сім разів подвоїтися, а обсяг енергії від вітру за цей же час збільшився у чотири рази. До 2018 року обсяг сонячної енергії знову обіцяє вирости в два рази, в той час як обсяг вітрової збільшиться в півтора. При цьому, за даними Bloomberg New Energy Finance, кожен раз, коли обсяг виробництва енергії, отриманої за допомогою вітру, подвоюється, її вартість падає на 19%, а сонячної - на 24%.

джерело: newsmarket

 

    

Home